Életmód

Évekkel a cukorbetegség kialakulása előtt lehetnek jelei a betegség egyik gyakori szövődményének

rtl.hurtl.hu

2024. május 14. 15:20

Neuropátiára utaló jeleket már egészséges, de a magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis kutatói.

A Semmelweis Egyetem kutatói neuropátiára utaló kisebb eltéréseket már egészséges anyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak  A vegetatív és érző idegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segíthet a betegség megelőzésében és hatékonyabb kezelésében is.

A Semmelweis Egyetem tanulmánya összefüggést keresett a 2-es típusú diabétesz kialakulásának magasabb kockázata és az idegbántalom, másnéven neuropátia megjelenése között, még a betegség tüneteinek megjelenése előtt. A vegetatív és érzőidegrendszert érintő zavarok ugyanis nemcsak a cukorbetegeknél, hanem azoknál is kimutathatók, akik vércukorszintje a normális értékhatárnál magasabb, de még nem számítanak cukorbetegnek, ez az úgynevezett pre-diabetes állapot – áll az intézmény közleményében.

Mint írják, az 1-es típusú cukorbetegség szövődményeként bizonyos idő után kialakul, a 2-es típusúnál pedig sok esetben már a betegség felfedezésekor jelen van a szenzoros és a vegetatív idegrendszert érintő neuropátia, a cukorbetegség keringési zavarból adódó egyik szövődménye. 

Ez olyan panaszokkal jár együtt, mint fájdalom, égő érzés és zsibbadás, általában az alsó végtagokon, illetve azok végein.

A kutatásban arra voltak kíváncsiak a Semmelweis tudósai, mi történik, ha azoknál keresünk neuropátiára utaló jeleket, akiknél a szénhidrát-anyagcsere megváltozását előidéző kockázati tényezők jelen vannak. 

Ilyen rizikófaktor például a magas vérnyomás- vagy koleszterinértékek, amelyek összefüggenek a neuropátiával. A betegek kiválasztásához egy kockázatelemző módszert alkalmaztak, a FINDRISK nevű kérdőívet, amely életmódbeli és egészségügyi tényezők alapján számítja ki, mekkora a valószínűsége annak, hogy valakinél a következő 10 évben cukorbetegség alakuljon ki. A kérdőív rákérdezett egyebek mellett a válaszadó korára, testtömegindexére (BMI), gyümölcs- és zöldségfogyasztásának mértékére, a testmozgás gyakoriságára, családban előforduló 2-es típusú cukorbetegségre stb.

A 0-20+ pont skálán minél magasabb a pontszámot kapott valaki, annál magasabb a cukorbetegség kialakulásának kockázata. A kutatásban azokra fókuszáltak, akiknél az érték 12 pont felett volt, de nem cukorbetegek, illetve nincs jelen diabéteszt megelőző állapot sem.

Az így kiválasztott résztvevőknél egyértelmű neuropátiás eltérést ritkán találtunk, ugyanakkor a normál tartományon belül sokszor, főként az autonóm paraméterekben az egészséges kontrollcsoporttal összehasonlítva minimális beszűkülést észleltünk, melyek a (diabetes vagy pre-diabetes definícióját ki nem merítő) magasabb vércukorértékekkel is összefüggtek

– mondta dr. Körei Anna első szerző, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának adjunktusa, hozzátéve, ezen betegek további követése szükséges.

Mivel jár a 2-es típusú cukorbetegség?

A cukorbetegségnek több típusa létezik. A 2-es típusú diabétesz jellemzője az inzulinrezisztencia, amely társulhat a viszonylagosan csökkent inzulinelválasztással. A 2-es típus elsődleges okai a genetika és az életmód, de ezeken kívül több tényező is hozzájárul kialakulásához: elhízás, mozgáshiány, táplálkozási hiányosságok, stressz.

Magyarországon egyre kevesebb embernél mutatják ki a 2-es típusú diabéteszt, de sokan vannak, akiknél lappang a betegség. 750 ezerről tudnak, de akár kétmillió 2-es típusú cukorbeteg is lehet hazánkban – mondják a szakértők. A Diabétesz Társaság szerint akár kétmilliónál is többen lehetnek az érintettek, az RTL Híradónak korábban nyilatkozó orvos pedig azt tapasztalja, hogy egyre többeknek van szüksége szakorvosi kezelésre.


Az elmúlt 15-20 évben drámaian megnőtt a cukorbeteg gyerekek aránya is, és ez világjelenség. A tendencia azt mutatja, hogy az elkövetkező 5-10 évben nem lesz olyan magyarországi oktatási intézmény, ahol nem lesz legalább egy cukorbeteg gyermek. Ráadásul nem tudják még az okát sem, hogy miért van ez a növekedés.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Életmód#Tudomány-Tech#semmelweis egyetem#cukorbetegség#diabétesz

Címlapról ajánljuk